Sabtu, 2 Mei 2009

RESPEK SAMA LU, CIKGU!

     “I've come to the frightening conclusion that I am the decisive element in the classroom. It's  my daily mood that makes the weather. As a teacher, I possess a tremendous power to make  a child's life miserable or joyous. I can be a tool of torture or an instrument of inspiration. I can humiliate or humor, hurt or heal. In all situations, it is my response that decides whether a  crisis will be escalated or de-escalated and a child humanized or de-humanized.”                                                                                  -  Dr. Haim Ginott

SAYA selalu berasakan betapa guru merupakan insan yang amat penting peranannya dalam membangunkan sumber manusia. Sejak zaman sebelum merdeka lagi, sama ada oleh anak tempatan yang bekerja sebagai guru-guru agama atau juga oleh pendatang dan penjajah yang mendirikan sekolah berorientasikan etnik dan agama telah membantu menyuntikkan ilmu pengetahuan baru kepada rakyat Malaya, Sabah dan Sarawak (kini Malaysia). Golongan ini terus berbakti untuk memberi yang terbaik untuk anak bangsa (adakalanya pula 'bukan anak bangsa') kerana idealisme mereka sebagai guru yang percaya bahawa pendidikan adalah wahana ulung kepada anjakan paradigma bangsa.  Benar kata SN Usman Awang, timbulnya 'kuasa' hatta kemunculan seorang Perdana Menteri pada hari ini pun kerana jasa manusia yang kita hormati sebagai 'Cikgu' itu....

        

Golongan ini yang ironinya mendapat pendidikan daripada penjajah, terlibat pula dalam perjuangan mendapatkan kemerdekaan negara daripada penjajah. Golongan ini menjadi tangan yang bergerak di belakang tabir dan di tengah gelanggang sebagai adiwira yang tidak pernah pudar semangat dan keazaman untuk melihat kecemerlangan dan kegemilangan dapat dicapai hasil dari pendidikan. 

Meskipun, sesekali (dari dahulu sehingga sekarang) ada riak negatif yang tercetus daripada kesilapan segelintir guru yang terlibat dalam kontroversi sosial namun guru-guru tak pernah lupa dengan janji keguruan mereka seperti yang mereka banggai setiap kali menyambut Sambutan Hari Guru dengan lagu, "Kami Guru Malaysia".

Kepada warga guru, sama ada yang bertugas di tengah keriuhan bandar atau separa bandar atau yang sedang berpeluh dalam kedaifan pedalaman atau yang bergaul mesra dengan lambungan ombak, ya, ketahuilah anda sentiasa di hati anak bangsa. Perlu diingat, sebilangan guru ada yang merana sehingga terabai urusan peribadi kerana 'terguna masa peribadi' untuk para anak didiknya. Sesungguhnya, dedikasi Tuan-tuan & Puan-puan - para guru- selamanya mengharukan dan mudah-mudahan akan dikenang sepanjang zaman.

Siapakah yang dapat menafikan jasa dan pengorbanan guru?

"Respek Sama Lu, Cikgu!" 

(C) WITER GUNIK

SELESMA BABI SELESMA KHINZIR

SELESMA babi yang mula dikesan di Mexico minggu lalu benar-benar menggemparkan dunia. Dalam kegelisahan dan ketakutan dengan kemungkinan akan dijangkiti virus Selesma babi, pengusaha topeng telah menjadikan musibah ini untuk meraih keuntungan berlipat ganda. Anda telah melihat banyak gambar di media massa yang mempamerkan dan menyiarkan penduduk Mexico memakai topeng bagi melindungi diri mereka daripada dijangkiti selesma babi. Apakah memakai topeng dapat menyelamatkan seseorang daripada selesma babi?
Tahukah anda bahawa terdapat sedikit sekali bukti yang menunjukkan bahawa topeng berupaya melindungi orang yang sihat daripada dijangkiti sebarang virus. Hakikatnya, topeng lebih berguna jika dipakai oleh orang yang sakit demi mengelakkan mereka daripada menyebarkan virus penyakit yang mereka hidapi kepada orang-orang di persekitaran mereka.

Golongan yang dicadangkan untuk memakai topeng semasa 'musim' selesma ialah para petugas kesihatan dan kecemasan yang terpaksa berurusan rapat dengan ramai pesakit. Golongan lain yang dianggap memperoleh manfaat daripada pemakaian topeng ini ialah golongan yang tidak dapat mengelakkan diri mereka daripada berada dalam kawasan yang sentiasa sesak dengan manusia.

"Pada umumnya," kata Pengarah Kesihatan N.C. iaitu Dr. Jeffery Engel. "Tiada sebarang bukti yang menunjukkan memakai topeng dalam kalangan orang yang sihat dapat menghindarkan mereka daripada serangan selesma. Bahkan terdapat risiko pemakaian yang silap yang akan menyebabkan keadaan semakin parah."

Semasa wabak SARS pada tahun 2003, Engel mengatakan bahawa beberapa petugas kesihatan dijangkiti wabak SARS apabila mereka membuka topeng itu dan memakainya kembali."

Jenis topeng yang dicadangkan kepada petugas kesihatan dan kecemasan ialah topeng yang kukuh, berbentuk ala-mangkuk yang dipasang serasi menutupi hidung dan mulut. Topeng tersebut lebih nipis daripada topeng pembedahan dan lebih mudah disimpan meskipun juga agak mahal.

Mereka yang menghidap selesma boleh memakai topeng untuk mengelakkan tersebarnya bahan kumuh respirasi (dari hidung dan mulut). Satu tempat terbaik untuk menggunakan topeng ini ialah di pejabat doktor atau di ruang menunggu, kata Dr. Roger Lovell, pakar epidemiologist di Carolinas Medical Center.

“Sekiranya kita mempunyai pesakit yang menghidap tuberculosis di hospital, kami akan memasangkan topeng ke atas mereka," tambah beliau. "Kami tidak akan mewajibkan pemakaian topeng kepada setiap orang yang berada di hospital. Hanya orang sakit yang harus memakai topeng."

Meskipun demikian, didapati orang yang sihat lebih berkemungkinan untuk meneruskan pemakaian topeng. Menurut Encik Dick Thompson yang bertanggungjawab mengenali komunikasi bagi Perbadanan Kesihatan Sedunia (WHO) semasa wabak SARS berkata, pengawai kesihatan menasihat orang sihat di Hong Kong dan Singapura supaya tidak perlu memakai topeng. Bagaimanapun, arahan ini tidak dipatuhi dan ini menyebabkan beliau sedar bahawa nasihat berbuat demikian 'mungkin' satu kesilapan. Encik Dick Thompson mengatakan, "Orang awam memberitahu mereka bahawa mereka perlu melakukan sesuatu."

Cara paling mudah mengelakkan jangkitan ialah mengelakkan kerumunan orang dan kerap membasuh tangan," tambah Encik Lovell. Anda tidak perlu keluar dan membeli sabun anti bakteria. Sabun biasa dan air bersih sudah memadai.

(C) WITER GUNIK