Sabtu, 2 Mei 2009

SELESMA BABI SELESMA KHINZIR

SELESMA babi yang mula dikesan di Mexico minggu lalu benar-benar menggemparkan dunia. Dalam kegelisahan dan ketakutan dengan kemungkinan akan dijangkiti virus Selesma babi, pengusaha topeng telah menjadikan musibah ini untuk meraih keuntungan berlipat ganda. Anda telah melihat banyak gambar di media massa yang mempamerkan dan menyiarkan penduduk Mexico memakai topeng bagi melindungi diri mereka daripada dijangkiti selesma babi. Apakah memakai topeng dapat menyelamatkan seseorang daripada selesma babi?
Tahukah anda bahawa terdapat sedikit sekali bukti yang menunjukkan bahawa topeng berupaya melindungi orang yang sihat daripada dijangkiti sebarang virus. Hakikatnya, topeng lebih berguna jika dipakai oleh orang yang sakit demi mengelakkan mereka daripada menyebarkan virus penyakit yang mereka hidapi kepada orang-orang di persekitaran mereka.

Golongan yang dicadangkan untuk memakai topeng semasa 'musim' selesma ialah para petugas kesihatan dan kecemasan yang terpaksa berurusan rapat dengan ramai pesakit. Golongan lain yang dianggap memperoleh manfaat daripada pemakaian topeng ini ialah golongan yang tidak dapat mengelakkan diri mereka daripada berada dalam kawasan yang sentiasa sesak dengan manusia.

"Pada umumnya," kata Pengarah Kesihatan N.C. iaitu Dr. Jeffery Engel. "Tiada sebarang bukti yang menunjukkan memakai topeng dalam kalangan orang yang sihat dapat menghindarkan mereka daripada serangan selesma. Bahkan terdapat risiko pemakaian yang silap yang akan menyebabkan keadaan semakin parah."

Semasa wabak SARS pada tahun 2003, Engel mengatakan bahawa beberapa petugas kesihatan dijangkiti wabak SARS apabila mereka membuka topeng itu dan memakainya kembali."

Jenis topeng yang dicadangkan kepada petugas kesihatan dan kecemasan ialah topeng yang kukuh, berbentuk ala-mangkuk yang dipasang serasi menutupi hidung dan mulut. Topeng tersebut lebih nipis daripada topeng pembedahan dan lebih mudah disimpan meskipun juga agak mahal.

Mereka yang menghidap selesma boleh memakai topeng untuk mengelakkan tersebarnya bahan kumuh respirasi (dari hidung dan mulut). Satu tempat terbaik untuk menggunakan topeng ini ialah di pejabat doktor atau di ruang menunggu, kata Dr. Roger Lovell, pakar epidemiologist di Carolinas Medical Center.

“Sekiranya kita mempunyai pesakit yang menghidap tuberculosis di hospital, kami akan memasangkan topeng ke atas mereka," tambah beliau. "Kami tidak akan mewajibkan pemakaian topeng kepada setiap orang yang berada di hospital. Hanya orang sakit yang harus memakai topeng."

Meskipun demikian, didapati orang yang sihat lebih berkemungkinan untuk meneruskan pemakaian topeng. Menurut Encik Dick Thompson yang bertanggungjawab mengenali komunikasi bagi Perbadanan Kesihatan Sedunia (WHO) semasa wabak SARS berkata, pengawai kesihatan menasihat orang sihat di Hong Kong dan Singapura supaya tidak perlu memakai topeng. Bagaimanapun, arahan ini tidak dipatuhi dan ini menyebabkan beliau sedar bahawa nasihat berbuat demikian 'mungkin' satu kesilapan. Encik Dick Thompson mengatakan, "Orang awam memberitahu mereka bahawa mereka perlu melakukan sesuatu."

Cara paling mudah mengelakkan jangkitan ialah mengelakkan kerumunan orang dan kerap membasuh tangan," tambah Encik Lovell. Anda tidak perlu keluar dan membeli sabun anti bakteria. Sabun biasa dan air bersih sudah memadai.

(C) WITER GUNIK

Tiada ulasan: